Kao što majstor ima futrolu sa alatom oko struka tako i preduzetnik valja da ima alate uz pomoć kojih radi odnosno donosi odluke. Ja sam vazda radio bez tih alata te nisam ni bio svestan koje odluke pogrešno donosim a o kojima ni ne razmišljam jer nisam imao mapu puta i “lampu” da ih osvetlim!

Bolje da učite na mojim greškama nego na vašim, jer ako u Srbiji pogrešite u preduzetništvu, to za mnoge može da znači  “doživotna robija na popravnim poslovima” ili beganje iz zemlje, jer u Srbiji nije tako lako posle udarca ustati i početi ispočetka. I za život se teško zaradi a kamoli za dugove proizašle iz propalog biznisa.

Ja sam na skuplji način učio o ovim alatima odnosno da sam ih ranije imao i poštovao, sigurno bih donosio drugačije odluke koje bi imale pozitivnog efekta na moje projekte.

Ovi planovi se odnose na bilo koju vrstu projekta tako da ih možete koristiti pri pokretanju kafića, pekare, restorana ili pri pokretanju novog softverskog projekta koji treba da zameni Facebook.

Entuzijazam je potrošna roba zato morate da proračunate do kad će vaš projekat moći da ide na entuzijazam a kad će morati da pređe na neko ozbiljnije gorivo – recimo pare.

 1. Break-even point chart.
  Ovaj chart bi mi spasio život da sam ga imao na vreme. Break-even point predstavlja tačku u vremenu kada određeni biznis postaje sposoban da samostalno plaća troškove sopstvenog poslovanja i da generiše profit.
  Break-even point se razlikuje kod klasičnih biznisa – kafića, prodavnice, automehaničarske radnje i IT startupa.
  Ukoliko želite da otvorite kafić, moguće je da će kafić od prvog meseca poslovati sa profitom. Ipak, ako želite da pokrenete IT startup, potreban je tim ljudi da bi napravili ono što treba. Recimo da jedan dobar developer u Srbiji košta 2.000 eur mesečno, potreban vam je dizajner 1.000 eur mesečno, prodaja, support i marketing – još 2.000 eur mesečno. 
  Koštanje pokretanja startupa i osnivanja njegovog tima može npr. da košta oko 10.000 eur mesečno a da startup u prvih godinu dana ne generiše ni dinar prihoda. Zato postoje investicije i investitori. Ukoliko investitor poveruje u vaše pretpostavke o break-even pointu i generisanju profita, velika je šansa da ćete dobiti investiciju. O tome možete više da pročitate ovde: 
 2. Product roadmap
  Jednostavan prikaz koji pokazuje kakve sve funkcionalnosti jedan proizvod treba da dobije kroz vreme i kako treba da izgleda. Praktično Agile – Backlog prikazan na nekom vremenskom rasponu.
 3. Agile – Scrum / Canban
  Da bi ste odradili veliki projekat na kojem radi tim ljudi, dobro je taj projekat podeliti na manje zadatke, rasporedite ih i sinronizujete sa timom. To je cela poenta Agile metodologije koja pak zagovara da se rezultati tog rada često “puštaju” i proveravaju a ne da se ceo projekat odradi pa da se tek onda “testira” što bi se usput zvalo i waterfall metodologija koja je donekle prevaziđena.
 4. User Journey
  Ovo je po fazama mapiran način kako vaš korisnik dolazi u kontakt sa vašim proizvodom, kako počinje da ga koristi itd.
  Cilj “mape” je da osigura da svaki od koraka koji korisnik ima u dodiru sa vašim proizvodom, vodi ka samom cilju vašeg proizvoda.
 5. Marketing plan
  Marketing plan je deo User Journey plana ali je sadržajno prilično bogat pa ga valja izdvojiti iz samog User Journey-a. Pomoću marketing plana kreirate strategiju koja će uticati da korisnik uopšte i dođe u kontakt sa vašim proizvodom-uslugom.
 6. Business Canvas
  Biznis kanvas mi je takođe skroz cool dokument, trebalo mi je malo vremena da ga provalim. On u načelu takođe mapira najbitnije stvari koje jedan biznis treba da ima i na koje ne sme da se zaboravi. 
  – Value proposition: šta je to što vi nudite korisniku i što vas izdvaja u moru konkurencije.
  – Revenu streams: tokovi prihoda. Kako sve planirate da monetizujete biznis.
  Cost structure: Struktura troškova.
 7. User Journey Design – slike-dizajn svih stranica i stanja sa kojima korisnik dolazi u kontakt (ako je projekat digitalne prirode)
 8. Opis radnog mesta – skaliranje tima
  Ako želite da skalirate tim, moraćete da opisujete pozicije kojim taj tim želite da skalirate. U početku jedna osoba može da radi više stvari ali kako se biznis zahuktava potrebno je delegirati obaveze na više pozicija tako da je potrebno te pozicije dokumentovati i opisati.

“If the founder is a visionary the operations tasks are likely to be ignored, if the founder is a techie, the marketing and sales tasks are likely to be ignored.”

View at Medium.com

Deluje spamerski ali ima poentu, dobar framework za pokretanje biznisa:
https://www.100tasks.com/training

Takodje deluje spamerski ali i ovaj je provalio sales proces:
https://www.selllikecrazybook.com/

Ovaj je onaj lik kojeg Stefan Lazarević dosta preporučuje:
https://www.youtube.com/watch?v=Z5vbyflvpoc