Ja se u svom životu dosta bavim Analitikom.

Uprošćeno, analitiku primenjujem kada trebam da merim performanse nekog projekta na kojem radim.

Recimo da imam određeni sajt za prodaju patika online. Sajt je postavljen, garaža napunjena kutijama sa patikama i krećemo u posao.

Prvo što želim je da se taj sajt pojavi na prvim stranicama google-a kada neko na googleu kuca “prodaja patika”.

Tu nailazim već na prvu performansu – želim da znam za poslednjih mesec dana, koliko puta je neko u pretraživač ukucao “prodaja patika” i koliko se moj sajt puta pojavio u toj pretrazi.

Dakle prva performansa je “broj pretraga”.
SLIKA

Druga performansa je “broj prikaza mog sajta” . Mi to zovemo “No. of impressions”
SLIKA

Hajde da kažemo da su prva dva parametra ok, sada želim da znam treći parametar – “koliko puta je neko kliknuo na link ka mom sajtu” – jer iako se sajt prikazao u pretrazi, možda onaj koji je tražio nije kliknio na link.
SLIKA

Sada kada je neko kliknuo na moj sajt, želim da se registruje odnosno da znam “koliko registracija imam” u toku meseca. Ali tu nije kraj.
SLIKA

Sada kada se registrovao, želim da poruči patike te da znam “koliko porudžbina imam” u toku meseca.
SLIKA

Svaki ovaj korak utiče na sledeći korak i svi su podjednako bitni da bi se došlo do kranjeg cilja – “prodaje patika”, jer ako u jednom koraku omanete, sledeći neće ni postojati – iako bi neko pomislio da je bitan samo onaj poslednji korak kupovine.

I svaki od ovih koraka se može optimizovati odnosno na njemu se može raditi da bi se poboljšao.

Možda je to mudrost a možda samo profesionalna deformacija te sam ja i na život počeo da gledam na ovaj grafičko/analitički način.

Podelio sam život u 7 performansi koje su mi bitne, i ako jedna od njih omane ja zatičem sebe da ma koliko dobro da ostale funkcionišu, ja mislim na ovu koja je problemantična.

Tih 7 performansi su moja “porodica” i prijatelji, moj duh, moj um, moje telo, moj posao-finansije, društvo, država.

Kao i kod perfomansi sajta za “prodavanje patika” i ovih 7 životnih performansi su usko vezane jedna za drugu i utiču na ukupni kvalitet života osobe.
Osoba koja ima problema sa zdravljem i ne brine o svojem telu – neće mnogo mariti ako je bogata i neće je mnogo usrećiti ako živi i u najboljem društvu na svetu.
Osobi koja nema novca i koja je u dugovima neće mnogo značiti bliskost prijatelja i porodice osim ako ta ekipa ne izvadi lovu na sunce i spasi tu osobu.

Ipak od ovih 7 performansi postoje 2 koje su prioriteti i ostalih 5 na kojima je bitno raditi odnosno optimizovati ih.

Prioritet su “porodica”, prijatelji i duh. Apsolutni prioritet. Zašto? Zato što jednom kad ih izgubite, te performanse ne možete optimizovati. Te performanse možete samo čuvati. Ali ćete teško reći od sutra ću da budem zdravijeg i veselijeg duha ili od sutra ću da povećam kvantitet i kvalitet porodice i prijatelja. To tako ne biva.

Sve ostalo možete optimizovati – vaše telo – možete udariti dijetu, trening i eto trbušnjaka za tili čas.
Prihode-novac možete optimizovati tako što ćete naučiti novu veštinu, otići da radite na bogatijem tržištu itd.
Državu možete optimizovati tako što počnete da se bavite aktivizmom, krenete u revoluciju ako baš mora.

Ali “porodicu”, prijatelje i duh ne možete da optimizujete. Zato je apsolutni prioritet očuvati ih.

Ovaj tekst sam odlučio da napišem posle jednog razgovora gde me je poznanik pitao “čime se bavim” i tri razgovora u kojem su mi tri različite osobe objašnjavale da je od 7 performansi koje sam naveo, prioritet performansa “posao-finansije” i “porodica”. Ja ne vidim “posao-finansije” kao prioritet već kao jednu performansu na kojoj treba raditi – i ljude koje to vide kao prioritet smatram za siromašne ma kolko novca imali.

Porodicu provlačim pod znacima navoda već treći put jer je “porodica” kompleksna performansa.

Jedno je raditi stvari s brigom prema porodici a drugo je dozvoliti da te porodica upravlja. Porodična ljubav zna da bude prilično toksična i ako se sa porodicom ne pazi, “porodica” će se potruditi da omaneš u svim ostalim performansama osim u onoj za koju porodica obično smatra da je prioritet a to su “porodica” i “posao” i onda ćeš posatati porodičan čovek sa kojim su svi zadovoljni osim on sam sa sobom.