Zašto startapovi dobijaju investicije? Šta to investitori očekuju od startap timova?

Očekuju da u jednom trenutku postignu i prevaziđu “Break even point“. Break even point je trenutak kada biznis postaje sposoban sam sebe da izdržava i stvara profit.

U Startup svetu obično se mora sačekati i po nekoliko meseci-godina da se proizvod, osmisli, razvije, reklamira, monetizijuje. Za to je potreban tim ljudi koji na proizvodu moraju da rade i koji moraju da budu plaćeni iako sam proizvod u tom trenutku nije profitabilan odnosno ne pokriva sam troškove svog poslovanja. Zato je potreban investitor. 

Ako investitora ubedite da ćete do break-even pointa stići u realnom roku i onda ga prevazići za onoliko za koliko bi investitoru bilo interesantno, investitor će vam dati novac koji treba da izdržava vašu firmu i vaš tim do tog trenutka. Ukoliko investitora zaintrigirate i dodatnim stvarima koje su njemu drage pored samog profita, povećavate šansu da ćete dobiti investiciju. Na primer, investitor se loži na green technology, blockchain, mir u svetu. Ako u vaš projekat inkorporirate realan break-even point i te dodatne stvari, investitori će vam novce dati.

Dakle da biste došli do investicije za vaš projekat, potrebno je da investitora ubedite u break-even point i dodatno, potrebno je da je projekat iz svere za koju je investitor zainteresovan.

Ubaciću chart break-even pointa ukoliko ne budem bio lenja stoka. Taj chart se može koristiti pri osnivanju frizerske radnje pa sve do pokretanja projekta kao što je Facebook.