Primetio sam kod sebe da me mnogo više privlači i na kupovinu tera fotografija koja prikazuje proizvod u okviru nekog konteksta nego obična profesionalna fotografija samog proizvoda na beloj pozadini recimo.

Ovaj sistem prikazivanja proizvoda u okviru konteksta Ikea koristi i u svojim izložbenim prostorima. U Ikei ćete zateći izložene potpuno uređene sobe koje su u stanju da vam prenesu atmosferu i toplinu iste.

To nije slučaj sa Forma ideale koja ima prostoriju gde su izloženi kreveti, u drugoj prostoriji ormari, u trećoj garniture.

Kad se ovaj način izlaganja proizvoda upari sa marketinškom moći društvenih mreža, posebno Instagrama – kupci imaju male šanse da se odupru. Ja nisam šopingholičar ali su me donje dve fotografije naterale na kupovinu. Prva – Djurina fotografija je dron fotografija Kopaonika, viđao sam je i ranije na njegovom Instagramu ali nisam imao nagon da je kupim. Ipak ovako prikazanu u kontekstu tople kućne atmosfere – u meni rekreira taj osećaj i želim je u stanu 🙂

Slika ispod je fotografija Klemenca sendviča koji se nalaze u Mekenzijevoj ulici u Beogradu. Razmišljao sam šta da klopam listajući instagram, posle ove slike moja dilema je bila rešena.

Inače, pitao sam gazdu Klemence o fotografiji na Instagramu. Nije korišćen profesionalni foto aparat već običan mobilni telefon i malo manipulacije scenom i osvetljenjem.

Napisah ovaj tekst kao mali lični podsetnik kada budem ima potrebe za fotografisanjem proizoda, ipak ko ovde naleti, možda i njemu bude od koristi.