Korona mi je pomogla da shvatim floskulu – “tržište, ponuda i potražnja” koja mi je i ranije bila jasna ali ne toliko kao posle Korone.

Travelcollab aplikacija koju sam napravio sa par drugara posluje u industriji turizma. Turističke agencije koriste našu aplikaciju da bi vodile dnevno poslovanje. Taman što se tu zahuktalo eto je Korona. Opalila je turizam kao Majk Tajson srednjoškolca – klasičan nokdaun. I sve je stalo. Jer stala je potražnja. Praktično je zakonom zabranjena, niko iz kuće ne sme da izađe a kamoli da putuje.

Ali ponuda još uvek postoji. Turističke agencije se nisu ugasile, čekaju da vide šta će se desiti. Ali nemaju kome da pruže ponudu. I sad je bitan faktor vreme i keš. Ko može više da izdrži ispod vode. Keš je kapacitet pluća – koliko dugo možeš da preživiš a da ne udahneš vazduh. Ako Korona kratko potraje, preživeće svi. Ako potraje malo duže, preživeće oni sa najvećim kapacitetom pluća. Najbogatiji.

Tržište se nije ugasilo. Tržište i dalje postoji ali nema potražnje što ugrožava i ponudu.

Kriza dakle može da desetkuje ponudu ali će se posle krize tržište i potražnja vratiti na staro. I tu potražnju će moći da usluže kompanije koje su preživele krizu i biće im dobro jer će imati veći kolač tržišta.