Brzina učitavanja web stranice postaje prilično bitan faktor kod UX-a i u SEO optimizaciji. Google verovatno prepoznaje manji bounce rate sa stranica koje se brže učitavaju pa ih zato penje u rezultatima. Kako se povećava protok i brzina samog interneta, ja sam sklon da zanemarujem optimizovanje mojih web stranica u pogledu brzine ali ima trenutaka kada se zapitam – “Da li je ovo dovoljno brzo?”

Odgovor na to pitanje daje google-ov alat: 

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Na gore spomenutoj stranici možete testirati bržinu vašeg sajta te će vam google dati rezultate na skali od 1 do 100. Posle testiranja mog sajta, hteo sam da znam kakva je brzina i kod konkurencije.

Googlov alat za testiranje će vam izlistati stavke zbog kojih je vaš sajt spor(ako je spor) te vi te stavke možete popraviti.

Najčešći uzrok su slike pa postoji solidan broj alata putem kojih možete kompresovati slike pre nego što ih okačite online.

Jedan od alata za kompresovanje slika je: http://optimizilla.com/

Ovaj tekst sam napisao kao lični podsetnik posle čitanja sledećeg teksta: https://medium.freecodecamp.org/a-beginners-guide-to-website-optimization-2185edca0b72 u kojem ćete naći još saveta i alata za ubrzanje vašeg web sajta.