Dobio sam “prosvetljenje” što se  dizajnera a i “Landing stranica” pride tiče pa moram da ga zapišem. Dakle na web-u Landing stranica je ona stranica koja treba da upeca korisnika da uradi nešto.

Na primer ako korisnik traži nešto na Google-u, klikne na link, taj link bi trebalo da ga odvede na “Landing” stranicu. Može taj link da ga odvede i na bilo koju drugu stranicu, ali je “Landing stranica” ona koja je napravljena da od korisnika izvuče neku aktivnost – registraciju, kupovinu ili nešto treće.

Ta stranica treba da korisniku proda priču! Dakle bilo da je u pitanju proizvod ili usluga koja se prodaje, landing stranica treba korisniku da proda priču, argument – zašto da uradi nešto! Zašto da se registruje? Zašto da kupi?

E sad, šta je to što landing stranica treba da ima da bi korisnika naterala na akciju?

Treba da ima dve stvari – priču i dizajn – i čemu služe ta dva.

Priča – argumenti trebaju racionalno da ubede korisnika da uradi nešto. Prvi korak bi možda bio da rečima pogode probleme koje korisnik ima, na jasan i kratak način potom da ga ubede kako će registracija na postojeću aplikaciju rešiti njegove probleme. 

Dizajn – dizajn nije tu da bude lep. Dizajn je tu da stvori atmosferu profesinalnosti, truda i poverenja između landing stranice i korisnika.

“To make emotional and psychological point to the audience” što bi Martin reko.

Dakle šta je bitnije – priča ili dizajn? Podjednako su bitni. 

Na jednom video Martin Skorseze govori o svojoj tehnici rada i na šta najviše obraća pažnju. Kaže da mu je najvažnije da stvori ubedljive dijaloge, likove i karaktere kojima će gledaoci poverovati – i kaže da je to ono što najbolje radi. U svetlo se ič ne razume ali je svestan da priču ne bi mogao da proda bez osobe koja zna da napravi atmosferu uz pomoć osvetljenja i onda su njemu podjednako važni i njegov scenario i znanje koje ima osoba sa “svetlosnim veštinama”. 

Često se zbog ograničenih budžeta čini da je dizajn zadnja rupa na svirali i da se može bez njega. I može se. Ali ako hoćete da vaše ime u vašem profesionalnom svetu odzvanja kao ime Martina Skorsezea u filmskoj industriji, bez osobe sa “svetlosnim veštinama” nećete uspeti.