U vremenima karantina znamo da se popičkamo na temu:

“Srbi su korumpirani, zbog toga i žive u korumpiranom sistemu a kad odu u Švajcarsku, Nemačku da vidiš kako se prilagode”. I “Srbi neće da rade”!

Otud sa druge strane “Nemci nisu korumpirani kao mi”. I “Nemci hoće da rade”.

Uzmimo za primer doktore. Doktor u Srbiji radi za platu od 1000eur i zna da zakači 100-200eur da pogura “slučaj” ili kao “čast”. Malo malo pa doktor bude uhapšen “zbog korupcije” jer JE KORUMPIRAN.

Dakle doktor u Srbiij radi u KORUMPIRANOM sistemu.

Doktor u Nemačkoj radi za 10.000eur mesečno. Ne uzima mito, jer nije kultura i nema potrebe. Dakle doktor u Nemačkoj NIJE KORUMPIRAN.

Doktor u Nemačkoj radi u NEKORUMPIRANOM sistemu.

Dakle stvar je SISTEMA.

Ali koliko puta je Nemački sistem pretukao Srpski sistem, spalio ga do temelja ekonomski, vojno, populaciono. A koliko je puta Srpski sistem spalio Nemački ili Švajcarski na primer? Koliko puta je Srpski sistem morao da se gradi bukvalno od nule zbog Nemačkog? Samo u poslednjih 100 godina – Nemački sistem je 4x spalio srpski sistem do temelja.
Korupcija je stvar egzistencijalne tehnike koliko i morala a Nemački sistem ne testira nijedno od ta dva. Zašto su Kenijski maratonci brži od srpskih? Zato što im teritorija i uslovi života nameću trčanje i kretanje kao egzistencijalnu disciplinu a ne zato što više vole maraton od Srba.

Otud, nemački doktor koji NE PRIMA MITO nema moralnu superiornost nad srpskim doktorom koji PRIMA MITO jer mito je stvar sistema.

Otud srpski doktor kada ga kao korumpiranu sortu oteraju u Nemačku postaje cenjeni stručnjak.

Dok kada bi nemački doktor došao u Srbiju da radi ne da bi postao korumpiran nego ako se ne bi obesio počeo bi da diluje i belo pride!

Možda na nas u Evropi gledaju kao na bubašvabe ali kad bi oni prošli kroz uslove kroz koje smo mi prošli, oni bi za nas bili elegantni dinosaurusi…
Ovako su samo licemerne p… 

A Srbi koji potpadnu pod njihov narativ su mi “zavedeni” u nekorišćenju teže reči