U boksu postoji nešto što se naziva “Ring IQ”. Iako boks možda nije najbolja disciplina za unapređenje inteligencije, bokser kroz trening, borbe itd, iskustvom i vremenom stiče “Ring IQ” iliti boksersku inteligenciju.

Zato u boksu često ne dobija fizički najspremniji borac već onaj koji ima miks sposobnosti a između ostalih i ring IQ kakav je imao Muhamed Ali na primer. Ring IQ predstavlja veštinu kretanja, skrivanja sopstvenog tela od udaraca, predviđanja i presretanja poteza protivnika i svih stvari koje ne mogu da se steknu isključivo treningom, teorijom itd.

Tako je i sa preduzetništvom. Preduzetništvo je jedna od najbojih disciplina za personalni razvoj čoveka jer kroz preduzetništvo čovek mora da spozna ogroman broj veština da bi u preduzetništvu i uspeo. Neke od tih veština su pravo, birokratija, marketing, prodaja, razvoj preduzeća, kreiranje tima, vođstvo i veštine oko samog proizvoda ili usluge kojom se preduzetnik bavi. Kroz sve to preduzetnik razvija svoj “Ring preduzetnički IQ” i ako preživi prve udarce i nokdaunove, pred njim može biti solidna karijera.

Možda uksoro opširnije… 🙂